Mit csináljunk a levágott "hulladékkal" a pázsiton?

 

Mit csináljunk a levágott "hulladékkal" a pázsiton?

Nem nehéz gyorsan végiggondolni, hogy hány alkalommal nyírják le a füvet évente, majd azt, hogy mennyi gyep hulladék kerül eltávolításra nem csak egy-egy alkalommal, hanem a teljes év folyamán is. A legtöbb esetben a levágott füvet egyszerűen kidobják, majd szemeteskocsival elszállítják a városon keresztül a szemétlerakó területre.

Ez elég nagy pazarlást jelent, mivel a levágott fű magas tápanyag tartalommal rendelkezik. Különösen akkor, ha megnézzük mennyit költünk tápanyagokra, talajra, trágyára és egyéb kerti kiegészítőkre. Vagy csak nézi a rossz minőségű talajt, mikor az egyszerű gyep hulladék nagy segítség lehetett volna egy kert számára az évek során.

Vessünk egy pillantást a gyep nyírásának előnyeire.
Ha nincsen gyorsan növekvő gyepe, ami hamar szénásodik, vagy még a lassabban növekvő szezonban vagyunk, akkor a pázsiton hagyott lenyírt fű jó ötlet lehet. Különösen akkor, ha a levágott fű kicsi, mert akkor gyorsan lebomlik, felszabadítva a benne lévő tápanyagokat, amik táplálják a gyepet.

A rendszeres fűnyírás nem csak egy szép udvart biztosít, hanem a levágott hulladék gyors lebomlását a földben, mivel két vágás között nem nő meg nagyra a fű. Ez lehet hasznos, mert így a nyári hónapokban védhetjük a talajt a párolgástól.

Mulcsozó fűnyírók

Az utóbbi években a gyártók már kifejlesztettek mulcsozó fűnyírókat. Ezek forgó fűnyírók, amik 4 pengével rendelkeznek és egy speciális mulcsozó dugóval, ami a fűnyíró hátsó csúszdájára van helyezve. A fűnyíró speciális kialakításának köszönhetően a levágott fű többször végigmegy a forgásban lévő pengéken, mielőtt a gép kiadja azt magából. Ez a folyamat apróra vágott fűszálakat eredményez, amik hamar lebomlanak. A gép másik jellemzője, hogy a ventilátorhatásnak köszönhetően az apróra vágott fűszálakat teljesen a gyep alá nyomja, ami csökkenti a látható "hulladékot" a pázsiton.

Ha ezt rendszeres fűnyírással kombinálja, a levágott fűszálak ritkán fognak meglátszódni a gyepen, mert általában teljesen eltűnnek néhány nap alatt.

Kivételek! Ne hagyja a levágott füvet a gyepen, ha:

Ha a fű már túl hosszúra nőtt meg
Ha a fű gyorsan nő és túl sok hulladékot hagyna a gyepen
Ha a gyepen gyomok vannak jelen, és különösen akkor, ha már magot hoznak, mert akkor még gyorsan szaporodnak
Ha nemrég fejeződött be bármi féle permetezés.

Ilyen esetekben a levágott füvet ládákba, vagy rekeszekbe kell helyezni.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16