Beszéljünk a gilisztákról

 

Beszéljünk a gilisztákról

Ha valaha i kíváncsi volt arra, hogy hol vannak a férgek a mi városi parkjainkban, vagy az Ön kertjében, csak menjen ki a hidegebb évszakokban, és látni fogja, hogy nincs egyedül.

Ahogy végigsétál egy melegebb, napsütéses őszi napon a parkban, látni fogja a rengeteg nedves falevelet. Ha óvatosan felfordít párat, egyszer csak látni fog egy földigilisztát. De hová mennek, ha az idő egyre hidegebb?

Általában, amikor a férgekről beszélünk, az Oligochaete nevű osztályba tartozó férgekre utalunk. Ismertebb nevén földigiliszták, az úgynevezett Annelida törzsbe tartozik. Ugyanebbe a csoportba tartoznak a piócák is.

Az különbözteti meg a gilisztákat a többi féregtől, hogy apró szőrszálak nőnek a pórusokon keresztül a testükön. Ezek a szőrszálak teszik lehetővé, hogy a giliszták ássanak maguk körül a talajban. Szabad szemmel szinte lehetetlen látni ezeket a szőrszálakat, de ha megfog egyet és megpróbálja végighúzni rajta az ujjait, akkor érezheti őket.

Bár néha csak úgy gondolják, a földigiliszták egyszerűen csak a madarak és a halak táplálékai, valójában ők is fontos szerepet játszanak a talaj egészségében. Lebontják és földdé alakítják a szerves részecskéket, növelve ezzel a talaj tápanyagtartalmát. Amit az ásással maguk után hagynak a földben magas nitrogéntartalommal bír. Jó célt szolgálnak az üregek is, amit ásnak, mivel szellőztetik és fellazítják a talajt.

A giliszták szinte az egész Földön megélnek, nincsenek őshonos férgek azokon a helyeken, ahol nincsenek gleccserek. A földigiliszták nem élik túl a hosszan tartó, hideg telet. Bizonyos fajok leásnak akár 2 méter mélyre, ahol még átvészelik a telet, míg más fajok tojásokat tojnak, amelyek túlélik a hideget és kikelnek tavasszal.

A földigiliszták túlélési mechanizmusa nem az egyetlen érdekes dolog számunkra, a testük is ugyanolyan lenyűgöző. A gilisztáknak öt szívük van, az agyuk a testük elülső végén van, míg a másik végén csak egy egyszerű emésztőrendszer. A szív és az emésztőrendszer között vannak a hermafrodita (férfi és női) nemi szervek.

A következő alkalommal, amikor meglátja egy városi parkban, hogy egy földigiliszta nyúlik keresztül az úton, vagy egy levél, esetleg egy kéreg alatt, szánjon rá egy percet, hogy rendesen megfigyelje. A természet varázsa megtalálható még a legegyszerűbb állatokban is, és ez alól a földigiliszta sem kivétel.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16