Egy szép kert hatékonyabb a gyógyszereknél?

 

Egy szép kert hatékonyabb a gyógyszereknél?

A jó idő beköszöntével hirtelen minden zöldbe borul, ami nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem a lelkünket is feltölti. Azt sokan tapasztaljuk, hogy a gondosan ápolt kert pozitív irányba billenti a közérzetünket, arról viszont kevesen tudnak, hogy a terápiás hatását tudományosan is alátámasztották.

Megfigyelésekkel igazolták a feltételezést

Egy szép kert jóval többre képes, mint egy fárasztó nap utáni a testi-lelki feltöltés. Egyes kutatások szerint ugyanis hatékonyabb lehet a gyógyszereknél, legalábbis ha stresszről vagy idegességről van szó, akkor biztosan.
Az eredmények alapján már annak is kimutatható egészségjavító hatása van, ha egy beteg az ablakon keresztül a növénnyel borított tájban tud gyönyörködni, nem pedig a kőtenger tárul elé. Vagyis sokat számít, milyen környezet veszi körül a kórházban lábadozókat, ezért a fejlettebb országokban különösen nagy hangsúlyt fektetnek a belső udvar kialakítására és ápolására.

Gyorsabban gyógyultak a páciensek

Azt már évezredekkel ezelőtt megfigyelték, hogy van kapcsolat a természet közelsége és az egészségmegőrzés között, a konkrét összefüggését azonban nemrég kezdték tüzetesen vizsgálni. A témával először Roger Ulrich foglalkozott az 1980-as években, aki operált betegeket figyelt meg.
Ennek során azt tapasztalta, hogy összefüggés van a fájdalomérzet, a kezelési idő és a természet látványa között. Akik ugyanis kertet láttak, gyorsabban gyógyultak, valamint alacsonyabb volt a fájdalomérzetük – utóbbit abból következtették ki, hogy kevesebb fájdalomcsillapító fogyott.
A gyógyító kertészet gondolata egyébként ennél korábban, az 1960-as években felmerült. Az apropó az volt, hogy a szegény betegekkel kerti munkát végeztettek a gyógyíttatásért cserébe és az orvosok az vették észre, hogy nemcsak a kert szépül, hanem gyorsabban gyógyulnak, akiket bevontak a feladatba.

Új irányzatot hívott életre

Valamivel később egy külön irányzat is létrejött, a terápiás tájtervezés, melynek alapját az olyan a speciális betegségek gyógyítási folyamatai adják, mint az ízületi bántalmak, a bénulás vagy a vakság.
Bár ennek elenyésző számú képviselője van hazánkban, újabban a kert mentális egészségre gyakorolt jótékony hatása a fórumok egyik felkapott topikjai közé tartozik. Egyre többen osztják meg ugyanis az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, melyek szerint egy-egy beteg állapotán sokat javít a természet közelsége.
A hatás egyébként nemcsak a felnőtteknél, hanem a kicsiknél is érvényesül, náluk azt vették észre, hogy pozitívan hat a fejlődésükre. Egy szó, mint száz: töltsünk minél több időt a kertben, és iktassuk be a programjaink közé a gondozását – a közérzetünk garantáltan sokat fog javulni.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK

Beszéljünk a gilisztákról
Beszéljünk a gilisztákról
Tippek árnyékos kertre
Tippek árnyékos kertre