Mikor kell öntözni a gyepet?

 

Mikor kell öntözni a gyepet?

Öntözni akkor kell, amikor az legkevésbé pazarlás, legkevesebb kárt okozza a gyepben és a leghasznosabb a gyepnek...

A jó idő az öntözésre:

Öntözés a reggeli órákban a legkedvezőbb. Automata öntözőrendszert könnyedén be tudjuk állítani a reggeli öntözésre.

A gyep, mint minden más növény fel tud venni vizet este is, habár sokkal kevesebbet, ha a reggeli órákhoz hasonlítjuk. Tehát az öntözés az első dolog reggelente, ami biztosítja a víznek a legjobb felhasználását. A napközbeni locsolás pedig nagy károkat okozhat a gyepben a párolgás miatt, ami a nyári időszakban még több gondot okoz a nagy meleg által.

Az esti öntözés problémákat is vethet fel, gyep betegség formájában. Ami főleg igaz a meleg , amikor sok víz csapdába esik a gyep rétegiben, ami tökéletes körülményeket teremt a különböző betegségek tenyészetéhez.

Aktív érrendszer

Ez a rendszer úgy működik, mint az emberi érrendszer, ami tápanyagokat és vizet pumpál a földből, és szétosztja azt az egész növényben. Ez a rendszer a nap által van működtetve, ami a legaktívabb napközben, míg este nagyon lelassul.

Pazarolni a vizet este

Amikor a gyepet este öntözzük, a gyep kevésbé tudja felhasználni hasznos célokra a bejövő vizet, szóval a gyep nem vesz fel annyi folyadékot, és a víz a földbe kerül, ami a gravitáció miatt a gyökér szint alá süllyed és a föld vízkészletéhez megy hozzá, amit a növény nem tud elérni. Szóval láthatjuk, milyen könnyen el tudunk veszíteni bizonyos %-ot a vizünkből a gondatlan öntözés miatt az évek során.

Reggelre, amikor a gyep a leg aktívabb és a legtöbb folyadékot igényli, a víznek a jó része már eltűnt és a gyep már nem tudja felhasználni az egészet. Ennek az eredménye a soha fel nem használt víz elpazarolása, ami egészségtelen gyephez vezet. Elegendő vizet vagy túl sok vizet locsolni a gyepre, hogy annak elegendő víz maradjon fenn reggelre, amikor a gyep feltudja használni a legjobban, megmutatkozik az egészséges fű kinézetében és növekedésében.

Talajnedvesség érzékelő

Automata öntözőrendszerünkkel legideálisabban úgy tudjuk felhasználni az öntözővizet, ha talajnedvességérzékelőt kapcsolunk a rendszerünkhöz. Amely tiltja az öntözést, amennyiben gyepünk elegendő mennyiségű vizet tud felvenni a talajból.
Munkatársaink szívesen segítenek megválaszolni öntözéssel kapcsolatos kérdéseiket!

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16