Öntözés és tápozás egy boldog és egészséges pázsitért

 

Öntözés és tápozás egy boldog és egészséges pázsitért

Van egy régi mondás: "a szomszéd fűje lehet zöldebb, de azt legalább annyira nehéz lenyírni is" Ha Ön az a típus, aki inkább nyír egy teljesen egészséges, életteli, zöld gyepet, akkor szüksége lesz arra, hogy tudja, hogyan kell megfelelően öntözni, legyen szó kézi, vagy automata öntözőrendszerről. Annak érdekében, hogy elérje célját, ami jelen esetben egy gyönyörű festői táj, öntözzön helyesen, megmutatjuk, hogyan.

Adunk néhány tippet a gyep öntözésére. A víz nem csak a növények életében, de az egész élet számára elengedhetetlen. Azonban a növények gyarapodnak, ha megfelelően locsolják. Csak nézze meg a szomszéd "zöldebb fűjét", és biztos vagyok benne, hogy egy kellemes esőzés után látni fogja, vagy tolja a fűnyírót.

Kezdetben fontos tudni, hogy a gyepnek mennyi vízre lesz szüksége. A Wisconsin-i Egyetem szerint, annak érdekében, hogy egészségesen tartsa a gyepet, fontos, hogy a pázsit körülbelül 2 mm vizet kapjon hetente. Ha az anyatermészet ad a gyepnek 0,5 mm esővizet, és nincs több esőzés az előrejelzés szerint, akkor Önnek további 1,5 mm vízzel kell meglocsolnia azt. Ha az előrejelzés több esőt jósol, akkor biztonságosabb nem locsolni, kivéve, ha az előrejelzés rossz és az eső nem érkezik.

Az a legjobb, ha Ön jól ismeri a saját földjét. Ha az Ön földje kevesebb szerves anyagot és több homokot tartalmaz, akkor nagyobb víz telítettségre lesz szüksége. Az agyagos talaj kisebb víz telítettséget igényel.

Nagy szerepet játszik az öntözés ütemezésében a gyep lejtése. Az a pázsit, ami lejtő alján nő inkább maradjon szárazabb, mert a víz lefolyik. A minél mélyebb a lejtő, annál nagyobb a vízlefolyás, ezt fontos már az automata öntözőrendszer tervezésekor figyelmbe venni.

A legjobb, ha automata öntözőrendszer vezérlőjét a kora reggeli órákra állítja be, hogy öntözzön. Ha lehetséges, kerülje a napközbeni öntözést. Ez az az időszak, amikor a legtöbb víz elpárolog, enyhítve ezzel az öntözés hatását. A kora reggeli öntözés minimalizálja a párolgást, és segít, hogy táplálja a gyepet egész nap.

Valamint, ha felméri a tájat, legyen tisztában azzal, hogy az árnyékos területen a fű kevesebb vizet igényel, különösen a hűvösebb napokon, mivel azok védve vannak az erős napfénytől. Ezt is fontos figyelembe venni automata öntözőrendszerünk kialakításakor. Ha Önnek már meglévő öntözőrendszere van, akkor is lehet segíteni, ha kisebb vízkijuttatású fúvókára cseréli árnyékosabb területen letelepített öntözőfejeit. Ha hűvösebb a levegő és kevesebb a szél, az lehetővé teszi, hogy a víz jobban áztassa a gyepet. Ilyenkor érdemes megnézni az előrejelzést és megfelelő napot választani az öntözésre. Ha tehát minél korábban locsol reggel, annál jobb, már csak azért is, mert biztosan nem szeretné, hogy egész éjjel vizes legyen a gyep. Ez elősegíti a gombásodást, ami a nedvesség és sötétség hatására alakul ki

Míg az ideális öntözés mértéke 2 mm hetente (ahogy korábban említettük), a legjobb, ha ellenőrzi a víz felszívódását a talajban. Az egészséges fű gyökérzete kb. 12 cm mélységig húzódik. Nem egyszerű letesztelni azt, hogy a víz rendesen benedvesíti a talajt és eléri a teljes gyökérzetet. Először indítsa be automata öntözőjét manuálisan, majd várjon 10 percet és ellenőrizze a pázsiton a nedvesség mélységét. Folytassa ezt 10 percenként mindaddig, amíg a nedvesség be nem hatol 12 cm mélyre a talajba. Ha már tudja, hogy meddig tart a víznek behatolni 12 cm mélyre a talajba, annyi időre kell beállítania automata öntözőrendszer vezérlőjét. Figyeljen, mert ha különböző vízkijuttatású öntözőfejei vannak, külön-külön zónánként ellenőriznie kell az optimális öntözési időt.

Nem túl jó ötlet túlöntözni a gyepet, mert a gyökerek sekélyebben nőnek, mint már említettük, ez ösztönzi a gombásodást. Ha ismeri a terepet, tudni fogja milyen gyakran kell öntözni. Az erősen agyagos talajt hetente egyszer, a homokos talajt pedig háromnaponta. Ha nem kíván foglalkozni a talaj víztelítettségével, akkor kényelmes és professzionális kiegészítőként figyelmébe ajánlom a precíziós talajnedvesség érzékelőt, melyet az öntözőrendszere vezérlőjéhez csatlakoztatva automatikusan optimalizálja az öntözést.

A tápozás segíthet ösztönözni a gyepet az egészséges növekedésben. A megfelelő időben, a megfelelő módon tápozva, megnövelheti a pázsitot érő pozitív hatásokat.

Minden típusú fű külön termékenyítő ütemtervet igényel. Az ideális idő a tápozásra egybeesik azzal az időszakkal, mi előtt a gyep eléri a leggyorsabban növekvő időszakát. Attól függően, hogy milyen típusú fűről van szó, ez lehet meleg évszakban, vagy hideg évszakban. A meleg évszakban a legjobb, ha késő tavasszal, vagy kora nyáron, hideg évszakban pedig évente egyszer, az ősszel.

Különböző módszerek léteznek a tápozásra. A forgó szóró, csepp szóró és kézi szóró is elosztja egyenletesen a trágyát. A tápozni kívánt területtől függ, hogy melyik fajta szórót érdemes használni.

Kiegészítő tippként, árnyékos területen, fák alatt gyakrabban kell tápozni. Míg a fű kevesebb fényt igényel, mint más növények, fontos, hogy metssze vissza a fákat, hogy némi napfény érhesse az árnyékos területeket. Amennyiben a metszést szeretné elkerülni, a kültéri fénycsöves lámpatestek elhelyezése is egy járható út.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16