Mi az öntözőfej helyes magassága?

 

Mi az öntözőfej helyes magassága?

Mindegy, hogy ha a kiépített rendszert rakjuk le, pár javítást végzünk, vagy csinálunk pár változtatást mikor a kertünk módosul. A pontos öntözőrendszer szórófejek elhelyezése nagyon fontos, hogy biztosítsuk a védelmüket, és nehogy véletlenül megsértsük, valamint, hogy az öntöző csinálja a dolgát, ahogy kell, és a legjobb és a legmegfelelőbb távolságba tudjuk juttatni a vizet a kertünkben.

Ezeknek az automata öntözőrendszereknek a szórófejei a legtöbbször kiemelkedő fejek. Mikor a víz megindul a rendszer csövein, a nyomás a fejek kiemelkednek a föld felé a locsolás ideéig. Mikor az öntözésnek vége akkor, a fejek vissza mennek a gyepbe, megvédve ezáltal a sérüléstől magukat és az embereket.

Problémák a öntözőfejek magasságával

Az öntöző szórófej gyep szintje alá süllyesztése nagyon fontos. Ha éppenséggel túl magas, akkor a locsolókat a fűnyíró le is nyírhatja, ami nem csak a szórófejet sértheti meg, hanem az alatta lévő vezeték is és sokszor eltörik ezáltal. Ami időt igénylő és bosszantó. Az emberek és a gyerekek, akik a gyepen sétálgatnak ők is könnyen eleshetnek a locsolóban és rá is eshetnek, amivel megsérthetik magukat.

Ha a füvet hengeres fűnyíróval nyírják le, amit nagy felületen tolnak keresztül, miközben nyírják a füvet. Ha csak 1 centivel is feljebb van a locsolófej a kelleténél, akkor ez lenyomhatja, nagy eséllyel eltörheti, de nem csak a fejet hanem a csövet alatta is.
A tulajdonos felelőssége, hogy biztosítsa, hogy sem a rendszerben, sem személyi sérülés nem keletkezik.

A helyes magassága a szórófejnek

A szórófejnek a fű szintje alatt kell elhelyezkednie, tehát ha valaki átsétál rajta, ne érezze.Ez ontos, mert gyakran, ha a fű szivacsossá válik, meghaladja a tetejét, a locsoló megjelenhet a gyep szintje felett, habár mikor nyírod a füvet és levágod ezt a részt, a locsolót lehet, hogy eltalálod és megsemmisül.

1 cm-rel a felszín alatt általában biztonságos magasságnak számít, és onnan még mindig ki tud jönni a gyep szintje felé.

A szórófej távolsága az utaktól

A szórófejeket úgy kell elhelyezni, hogy a telepített fej legalább 4 cm-re legyen az utaknak a szélétől. Ez megkönnyíti a körülötte lévő szórófejek elhelyezését, és megvédi a szórófejet mozgás közben keletkező sérülésektől, ami a cső vagy az út miatt alakulhat ki, így sokáig jól fog működni és végül, ha a füvet az út szélén vágják, akkor sem fog belevágni a fűnyíró a locsolóba.

Végül a víz csövek a kertben. Főképp fekete csöveket szoktak használni ebben a környezetben. Ha kiemelkedő fejeket használsz, akkor ezeket a föld felé kell emelni, hogy a vizet effektíven el tudják osztani anélkül, hogy a növények elállnák a víz útját. A fekete csövet 10 cm-rel a földszint alá kell rakni, ez lehetővé teszi a föld megművelését a csövek megsértése nélkül. Ha a cső füves területről egy veteményesbe vezet át, akkor 5-10 cm-rel alacsonyabbra kell rakni a szegélynél. Ez megakadályozza a csövek sérülését a fűnyíró pengéktől, vagy az ásótól.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16