Öntözőrendszer tervezése 1. lecke: Mi az a víznyomás és a vízhozam?

 

Öntözőrendszer tervezése 1. lecke: Mi az a víznyomás és a vízhozam?

Ennek az cikknek az elolvasása többet fog segíteni, mint ahogy azt el tudod képzelni. Amíg nem tudod, hogyan kell kialakítani egy öntözőrendszert, vagy nincsenek megfelelő ismereteid, illetve sok kérdéstől óv meg, ha csak egy kicsit is érted az automata öntözőrendszer tervezés alapelveit.

A szórófejeknek energiára van szükségük

A szórófejeknek 2 dolog kell működésükhöz - víz áramlás (vízhozam) és víznyomás. Amikor a rendszer beindítása után felsül, akkor majdnem mindig az alacsony víznyomás miatt van a fejekben. Ez fontos. Most biztos megkérdezed "mennyi víz kell?". Ez egy fontos kérdés, de ez hozza magával a másik kérdést is "mekkora nyomás kell?". Engedd meg, hogy demonstráljam egy egyszerű, talán buta példával:

Menj, szerezz egy locsolófejet, mindegy hogy milyen, még az is jó, amiket a tömlő végére szoktak rakni. Most szerezz egy nagy vödör vizet. Mondjuk 10 liter tökéletes mennyiség. Most helyezd el a locsolót (házon kívül ajánlott) és öntsed bele a fej bemenetébe. A fej normálisan működött? Jó nagyságú területet fedett le? NEM? Miért nem? Pedig volt elég vize. Ahhh... de nem volt semmi víznyomása. A víznek, amit beleöntöttél nem volt elegendő nyomása ahhoz, hogy a locsolót normálisan működtesse.

A víznyomás az energia, ami a locsolót működteti. A víznyomás olyan, mint a benzin az autóknak. A víz áramlás meg olyan, mint az út. Nincsen benzin, nincsen út. Nincsen víznyomás, nincsen víz áramlás.

Mi értjük, hogy a víznyomás kell, hogy a vizet átnyomja a csöveken. Az ok még mindig fenn áll, hogy a kocsinak benzinre van szüksége, hogy utat tegyen meg,a víznek víznyomás kell, hogy a víz áramoljon. Attól a pillanattól fogva, hogy a víz keresztülmegy az automata öntözőrendszer csövein a nyomást használja fel. Mi úgy hívjuk ezt, hogy nyomás veszteség mikor tervezünk. Valamennyi nyomás elveszik, amikor átmegy a vízórán. Még több nyomást veszít, ha különböző csöveken megy keresztül a házunkban/kertben. Átpréseli magát szelepeken vagy visszafolyás gátlón még több nyomást veszít. Minden, amivel a víz találkozik a víz forrásától a locsolóig felemészt egy kis nyomást.

Szóval itt a kulcsa a jó automata öntözőrendszer tervezéséhez: miután a víz keresztül megy minden csövön, szelepen és eléri a szórófejet, még mindig elegendő nyomásnak kell, hogy legyen, hogy a szórófej normálisan működjön. Ha nincsen elegendő, akkor ugyan az fog történni, mint amikor beleöntötted a vizet a fejbe. A világ összes vize se tudná működésre bírni nyomás nélkül. A megfelelő csövek, szelepek stb. használatával kontrollálni tudod, hogy mennyi nyomás veszik el a rendszerben és ez minden, amit tudnod kell a rendszer tervezésekor.

Szóval ez az öntözőrendszer működésének szerepe dióhéjban: Az öntözőrendszer működése közben egyszerűen a víznyomást manipulálják, hogy mennyi veszik el a víznek a bemenete és a fej között.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16