Mikor kell öntözni?

Mikor kell öntözni?

Általánosságban beszélve a gyep vízigényéről - beleértve a rendszerességet és a mennyiséget, ami fog változni az év folyamán.

Mindennapi gyep öntözés

Ez a rossz gyepápolás gyakorlata. Míg a koncepció jó lehet és értelme is van annak, hogy a gyepnek biztosítjuk a napi víz adagját, ez valójában nagyon rossz a gyakorlatban. Öntözni a gyepet minden nap kis adagokban arra készteti, hogy ne lefelé növessze a gyökerét, hanem a földfelszín közelében maradjon, ami azt jelenti, hogy ha jönnek a meleg napok; a gyep nem kapja meg a napi adagját, akkor a gyökerek gyorsan kiszáradhatnak sokkolva ezáltal a gyepet vagy ki is pusztítja azonnal a hő sokk miatt.

A második ok a napi öntözés ellen az, hogy a víz az mindig a fű szintjének a közelében tartózkodik. Meleg napokon sok víz elpárolog, tehát a gyepet még több víztől fosztják meg, és ezáltal növeli az esélyét a roncsolódásra.

Mélyebb napi öntözés is problémát tud okozni, a víz nagy része elszivárog a talajvízbe. Egy pár földtípus a vizet a föld felszínén tartja ezáltal gyengévé és sérülékennyé téve a gyepet pl.: kevés oxigén a földben és "belefulladnak" a vízbe, betegségek. És még veszélyessé is válik a csúszóssága miatt.

Öntözd a gyepet mélyen

Ez az első szabály, amit követni kell a korrekt öntözési rend fel állításához. Mély öntözés lehetővé teszi a gyökérzetnek, hogy kövesse a vizet mélyebbre, ezáltal a hő sokk és a gyökér kipusztulásának esélyét csökkentve. A víz tovább fog a földben maradni alacsonyabban, mert nincsen akkora párolgás.

A mélyöntözést ki kell tapasztalni. Mindenki maga tesztelgeti, hogy milyen mennyiségű vizet fog kijuttatni kertjébe, ráadásul évszakfüggő, szóval megadni a pontos értékeket szinte lehetetlen. A gyep tulajdonosának fel kell jegyezni, hogy a gyep mennyire egészséges és ki kell találnia, hogy mennyi vizet és mikor kell adnia a gyepnek. Vagy a kerttulajdonos beruház egy talajnedvesség-érzékelő berendezésre.

Öntözés gyakorisága

Ez a helytől és az időtől függ. Majdnem semennyi víz tél idején, többet és rendszeresebben ősz és tavasz idején, és a legtöbbet és a legrendszeresebben a nyáron kell.
A legjobb mód arra, hogy tudjuk, mikor kell öntözni, az akkor van amikor, a gyep levelei elkezdenek hervadni és színüket veszíteni, ezután lehet öntözni. Az a legjobb mindig, ha gyakoroljuk azt, hogy a gyep mondja meg, hogy mikor kell megöntözni inkább, hogy mi mondjuk meg a gyepnek, hogy mikor kap vizet.
Mikor ezt kombináljuk a megfelelő mennyiségű vízzel, hogy elérjük a mély öntözést, akkor ez a gyep gondoskodási módszer olyan gyepet fog nekünk adni, aminek szép buja zöld levelei vannak és hosszú gyökerei, ami jobban bírja a szárasságot és a meleget.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16