Honnan tudjuk, hogy megbízható öntözőrendszer kivitelezővel (és termékkel) van dolgunk?

A szép gyep titka a gondos ápolás, aminek fontos része a megfelelő öntözés. Hiszen nem mindegy, melyik növény mikor és mennyi vizet kap. Egy jól megválasztott automata öntözőrendszerrel nem kell minden locsoláskor azon gondolkodnunk, elég vizet kapott-e a kert, de ennek kínálatával szembesülve jogosan érezhetjük, hogy nehéz döntés előtt állunk.

A tervezés legfontosabb szempontja

Ahány kert, annyi méret, a szempontok között azonban nem csak ezt kell figyelembe vennünk, amikor a számunkra ideális rendszer után kutatunk. A következő pontokon már csak azért is tanácsos végigmennünk, mert az öntözőrendszer a házhoz, kerthez tartozó egyedi építmény, ezért nem lehet olyan egyszerűen cserélni, mint egy autót vagy egy háztartási gépet.
A rendszer tervezésekor a legfontosabb cél az egyenletes mennyiségű, égtájaknak és a területre ültetett növényzetnek megfelelő elosztású víz biztosítása. Ennek kulcsa a helyes átfedés, melyet a szórófejek megfelelő elhelyezésével valósíthatunk meg.

Mi a jó szakember ismérve?

Onnan tudjuk, hogy jó szakemberhez fordultunk, hogy a fenti tényezővel tökéletesen tisztában van, és ez alapján tervezi meg az öntözőrendszert – kertre szabottan. Az égtájaknak az árnyékos területek szempontjából van jelentősége, hiszen ezeket nem szabad ugyanúgy öntözni, mint a napos részeket.
Az azonos öntözés következtében az árnyékos rész „elúszhat”, vagyis a növények túl sok vizet kaphatnak, míg a napos oldalon lévők túl keveset. De nem is kell eljutnunk a személyes találkozóig, hiszen már ezt megelőzően vannak árulkodó jelek, amik alapján biztosra vehetjük, hogy a kertünk, illetve a benne élő növényeink jövője jó kezekben van.
A biztonságérzetünket növeli, ha van egy telephely, ahova ellátogathatunk, könnyen leellenőrizhetjük a cég múltját, ezen kívül áttekinthető weboldala van referenciákkal, valamint ajánlásokkal. Minél többel rendelkezik a potenciális kivitelezőnk a felsoroltak közül, annál nagyobb okunk van a nyugalomra.

Erről a két szempontról se feledkezzünk meg

Természetesen úgy szeretnénk gondoskodni a szép kertről, hogy közben a számláink sem kúsznak az egekbe. Ennek záloga, hogy minden növény a szükséges mennyiségű vizet kapja – ne legyenek száraz vagy túlöntözött foltok. Az árnyékos oldalakon kívül a meredek rézsűknek van különleges öntözési igényük, ezekhez speciálisan erre a célra kialakított szórófejeket vagy öntözési programot kell beállítani – ellenkező esetben a víz lefolyik a domboldalon.
Bármilyen berendezéshez hasonlóan az alkatrészekre vállalt garancia is sokat elmond. A legtöbb esetben ez 1 éves időintervallumot jelent, de vannak olyan termékek – például a TORO-nál –, amelyekre 2-5 évet is kérhetünk.

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16