Mi micsoda az öntözőrendszereden?

 

Mi micsoda az öntözőrendszereden?

Próbáltál már kiigazodni egy öntözőrendszer felépítésén? A jó hír az, hogy ez csak elsőre tűnik bonyolultnak. Persze ez nem azt jelenti, hogy a tervezést és a kivitelezést félvállról lehet venni, hiszen minden kert más adottságokkal bír – és ezek mindegyikét figyelembe kell venni a telepítés során. Bár ez a feladat valószínűleg nem rád vár, nyugtató lehet a tudat, hogy amikor a munkálatokra kerül a sor, pontosan tudni fogod, melyik rész miért kerül oda, ahova és milyen funkciót lát el.

Vágjunk is bele, vegyük végig általánosságban az egyes részeket.

Az alapok

Kezdjük a föld alatti csővezetékekkel, amelyekkel csak a telepítés során találkozhatunk. A rendszer életében nélkülözhetetlenek, mert ezeken keresztül jut el a víz az öntözőrendszer szórófejeibe.
Ezeknek az öntözés leglényegesebb mozzanatában, vagyis a növények permetezésében van szerepük. Miután teljesítették a küldetésüket, visszahúzódnak a talajba, így jelenlétükkel nem zavarnak fűnyírás közben – és a gyerekek sem buknak fel benne, amikor az udvaron szaladgálnak.

Mi irányítja az öntözést?

Az adott területen percenként egyenletesen eloszlatott vízmennyiségért és a megfelelő időben való öntözésért az elektromos időzítő elektronika felel. Szerencsére áramszünet esetén sem kell aggódnunk, mert egy akkumulátor gondoskodik a korábban beállított program megőrzéséről – az öntözést persze nem tudja elindítani ennek hiányában.
A vezérlő elektronika szorosan kapcsolódik az elektromos szelepekhez, melyek 24 V-os elektromos jelre nyílnak, majd záródnak – vagyis ezek felelnek az öntözés elindításáért és leállításáért.

Mi a helyzet akkor, ha esik az eső?

Természetesen esőben – vagy közvetlenül utána – felesleges locsolni. Ezt a rendszer tervezői is figyelembe vették, ezért beépítettek egy esőkapcsolót, aminek a belsejében kis nedvszívó korongok vannak elhelyezve. Az eső során ezek a részek magukba szívják a vizet és megduzzadnak, majd átkapcsolnak egy mikrokapcsolót.
Ez jelez az öntözőrendszer vezérlőjének, hogy szüneteltesse az öntözést. Az esőfelhők elvonulását követően az időjárási körülmények függvényében a korongok nagyjából annyi idő alatt száradnak ki, mint a talaj. Amikor pedig ez bekövetkezik, akkor a rendszer értelemszerűen újraaktiválódik. (Az átkapcsoláshoz szükséges csapadékmennyiség csak az előre megadott beállításokon múlik.)

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16