Így spórol (és vigyáz rád) az okos automata öntözőrendszer

Valószínűleg te is tapasztalod, hogy hazánk éghajlata az utóbbi évtizedekben sokat változott. A telek hosszabbak, a nyár pedig gyakran őszbe nyúlik. A csapadék mennyiségének és a napsütéses órák számának változása pedig nemcsak a nyaralásod, hanem a kerted öntözése szempontjából is lényeges.

Erre figyel az okos rendszer

Igaz, hogy még ezekkel a tendenciákkal is jónak mondható az országunk talajadottsága, de a kutak vízszintjében érezhetők a változások. Ami plusz egy indokot jelent a jól megválasztott öntözőrendszer kiépítésére, mert ezzel kontrollálhatod a vízszámláidat.

Az adott terület vízszükségletét egyébként több tényező befolyásolja. Ezek közé tartozik a talajadottság, a növényzet, az évszak és persze a terepviszonyok. Az intelligens öntözőrendszer lényege, hogy ezeket - illetve még néhány szempontot - figyelembe véve a megfelelő időben és mennyiségben locsol.

Csínján bánik a vízfogyasztással

A hagyományos öntözőrendszerek csak akkor nem indultak el, ha elég eső esett. Az okoseszközökkel irányítható, továbbfejlesztett változatok viszont már képesek számításba venni a meteorológiai előrejelzéseket, és ez alapján állítják be az öntözővíz szükséges mennyiségét.

Persze ahány kert, annyi kialakítás és adottság, amit a rendszer telepítésekor figyelembe kell venni. Olyan dolgokat is számításba kell venni például, hogy a napos és az árnyékos területeknek eltérő mennyiségű vízre van szükségük.

A tudatosság másik fele a locsolófejekben ölt testet. Vannak olyan fúvókák (például a TORO Precison), amelyek a hagyományos társaikhoz képest pontosabb vízeloszlást biztosítanak, és nem juttatnak feleslegesen vizet a környezetbe, például amit a szél magával ragadhat - és olyan helyre vihet, ahol nincs rá szükség.

Bárhonnan vezérelheted

Az okosrendszerben rejlő egyik aduász, hogy az internetes vezérléssel a világ bármelyik pontjáról irányíthatod - akár dolgozol, akár nyaralsz. Ez nemcsak az öntözés időzítését jelenti, hanem azt is, hogy azonnal értesülhetsz az esetleges meghibásodásokról.

Tételezzük fel az egyik legrosszabb forgatókönyvet. A krach egy csőtörés vagy elektromos meghibásodás formájában üt be. Érthető módon ilyenkor hanyatt-homlok rohannál haza, miközben segítséget hívsz. Az okosrendszer azonban gondoskodik rólad, mert automatikusan blokkol, hogy ne folyjon feleslegesen a víz (sőt, akár a szerviznek is küld értesítést).

Hagyományos öntözőrendszer okosítás

Hagyományos rendszerünket bármikor okosíthatjuk, elég csak az öntözővezérlőnket lecserélni egy modernebb típusra és élvezhetjük az előnyeit, de van lehetőség a hagyományos vezérlőhöz intelligens modulokat csatlakoztatni, ilyen például a talajnedvességszenzor vagy az időjárás-állomás.

Ha felkeltettük érdeklődésed, keress minket elérhetőségeink egyikén!

template--21050844938549__68ec0ff2-1b9d-4e4f-aa7e-8e099111df7d
template--21050844938549__03ff8666-fe0e-4ef9-9f15-6752cd8ed6dd
template--21050844938549__c4db62a5-fbb1-4fc0-b0eb-ee9b05868f16